Anne ve babaları heyecanlandıran konulardan bir tanesi de bebeklerinin diş çıkarma dönemidir. Bebekler ilk dişini ne zaman çıkarır, diş çıkarma belirtileri nelerdir merak ediyorsanız beraber inceleyelim.
Bebekler ne zaman diş çıkarır?
Bebekler ortalama olarak ilk dişlerini 6. ayda çıkarırlar. Bunun ortalama bir değer olduğunu unutmayalım, daha erken veya daha geç olabilir. Bazı bebekler 5. ay civarı çıkarırken bazı bebeklerin 12. aya kadar hiç dişi olmayabilir.
İlk hangi dişler çıkar?
Genellikle ilk çıkan diş alt ön orta dişlerdir. Bu dişler çıkmadan önce ilgili bölgede kabarıklık gözlenebilir
Diş çıkarma belirtileri nelerdir?
Diş çıkarma zamanlarında dişin çıkacağı bölgede kaşıntı, salya artışı olur. Bebeklerde huzursuzluk, iştahsızlık gözlemlenebilir.
Dişler çıkarken ateş yapar mı?
Dişler çıkarken subfebril ateş dediğimiz vucüt sıcaklığında hafif bir artış olabilir. Ancak çok yüksek ateş beklenmez. Böyle bir durumda başka bir enfeksiyon olup olmadığı konusunda mutlaka bir çocuk hekimine başvurulmalıdır.
Diş çıkarma döneminde bebeğime ne iyi gelir?
Diş kaşıyıcılar kullanabilirsiniz. Soğuk uygulama diş etlerini rahatlatacağı için diş kaşıyıcısını veya kullanıyorsa emziğini bir süre buzdolabında bekletip verebilirsiniz. Günümüzde eczanelerde doğal içerikli diş jelleri ve granüller bulunmaktadır. Bir çocuk diş hekimine başvurarak tavsiye isteyebilirsiniz.
Bebeğim 1 yaşında ancak hala dişi çıkmadı endişelenmeli miyim?
Bebeklerde diş çıkarma döneminde farklılıklar görülebilmektedir ve bu durum çoğu zaman genetik seyreder . Diş çıkarma zamanı geciktiğinde aileler genellikle endişelenir ancak diş eksikliği durumu çok nadir görülür. Eğer bebeğiniz 14 aylık olmuşsa ve dişlerin çıkacağı bölgede herhangi bir bulgu yoksa bir çocuk diş doktoruna muayene olabilirsiniz.
Ankara Çocuk Diş Doktoru: Uzm. Dt. Gözde PEKTAŞ
Pedodonti uzmanı olan Gözde PEKTAŞ, çocuk diş hekimliği alanında Ankara'da hizmet vermektedir.
תגובות